Bezpieczeństwo Żywności

Informacje nt. zafałszowania żywności koniną w UE

 

Grecja (GR)

Data notyfikacji Rodzaj produktu Wynik badania DNA Dystrybucja Pochodzenie Uwagi
19.03.2013 Chłodzone salami >50% GR RO  
19.03.2013 Mrożona wołowina >10% GR RO  
19.03.2013 Chłodzone salami rustykalne 100% GR RO  
26.03.2013 Konserwy wołowe 10% GR FR, DE Produkt z FR via DE
26.03.2013 Chłodzone salami 95,8% GR LV  
04.04.2013 Mrożone mięso kebab 99,8% GR GR, PL, FR Kebab z GR surowiec z PL i FR
05.04.2013 Mrożone odkostnione przednie ćwierci krów >10%      
09.04.2013 Gotowane mięso wołowe >1% i <20% GR GR, IT Surowiec z Włoch
09.04.2013 Chłodzona wołowina,kiełbasy wołowe 10-25% GR GR, IT  

 

Holandia (NL)

Data notyfikacji Rodzaj produktu Wynik badania DNA Dystrybucja Pochodzenie Uwagi
26.02.2013 Chili z mięsem

 

2% DE, IE, LU, NL BE, IE  
14.03.2013 Mrożona wołowina 10< >60% NL PL Surowiec z Polski dodatkowo pozostałości oxytetracykliny 715 mg/kg- ppm
15.03.2013 Mrożone kiełbasy >1% NL SE  
15.03.2013 Danie mięsne z ziemniakami >1% NL SE  

Irlandia (IE)

Data notyfikacji Rodzaj produktu Wynik badania DNA Dystrybucja Pochodzenie Uwagi
08.02.2013 Mrożone produkty wołowe

 

38%

 

IE PL Surowiec z Polski
15.02.2013 Mrożone wołowe burgery 5-30% AT, BE,DK,FI,FR, DE,HU, IE,IT,NL,ES, UK IE  
04.04.2013 Mrożona wołowina >75% IE PL Mięso z PL via UK
04.04.2013 Mrożone mięso drobne ( trimming) 60-100% IE PL