Bezpieczeństwo Żywności

Jaja z jajami

Wczoraj i dzisiaj  w internecie obejrzałem i przeczytałem informację TVN uwaga o jajach, które nie mogą być żywnością.

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/odswiezanie-jaj-w-jednym-z-zakladow-reportaz-uwaga-tvn,750830.html

http://uwaga.tvn.pl/uwaga,2670,n/te-jajka-jemy-odswiezane-smierdzace-przeznaczone-do-utylizacji,234968.html

Należy jednak sprostować pewne informacje.

Jeżeli został przekroczony 28 dniowy termin przydatności do spożycia to jaja utraciły wartość handlową i nie mogą być przeznaczone do produkcji żywności  jaką jest masa jajeczna. Stanowią zgodnie z przepisami materiał uboczny kategorii 3 i podlegają przetworzeniu wyłącznie w zakładzie utylizacyjnym.

Mogą ewentualnie być przeznaczone do żywienia zwierząt.
W każdym przypadku wprowadzone do obrotu muszą być zaopatrzone w dokument handlowy, określający ich kategorię i przeznaczenie.
Natomiast jaja, które potencjalnie stanowiły zagrożenie zdrowia ludzi są kategorią 2 i muszą być przetworzone w zakładzie ,, utylizacyjnym” kategorii 1 lub 2, a następnie ich produkt pochodny jest najczęściej spalony. W tym przypadku jaja opuszczające zakład ( wylęgarnię) muszą posiadać dokument handlowy.

Po przeanalizowaniu materiału nasuwa się szereg pytań począwszy od książeczek zdrowia, które jak mi się zdaje nie obwiązują, ponieważ są inne reguły dopuszczenia do pracy, poprzez nadzór w zakładzie, a kończąc na nadzorze w piekarniach, ciastkarniach i fabrykach makaronu. Te ostatnie podlegają Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Moim zdaniem Państwowa Inspekcja Sanitarna ma ograniczoną wiedzę w zakresieo postępowania z produktami pochodzenia zwierzęcego wprowadzanymi do obrotu,

Nie odróżnia dokumentu handlowego od handlowego dokumentu identyfikacyjnego, który często jest fakturą i nie wie, co to jest tzw ,, była żywność” w przeciwnym wypadku musiałaby zdyskwalifikować kilogramy produktów pakowanych próżniowo, w których tkwią szpilki z cenami. Tak, tak szanowny PISie ( nie mylić z partią), uszkodzone opakowanie dyskwalifikuje produkt i kwalifikuje go do produktów ubocznych kategorii 3 czyli tzw ,, odpadów”.